Κιρσοί και Φλεβική Ανεπάρκεια – Τι έχει αλλάξει στη θεραπεία;
Ο δρ Γιώργος Βουρλιωτάκης, αγγειοχειρουργός, MD, PhD (aggeia.gr), μας μιλά για το νέο εξελιγμένο διοδικό laser υψηλών συχνοτήτων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των κιρσών και της φλεβικής ανεπάρκειας.
Οι φουσκωμένες φλέβες στα πόδια που απλώνονται σαν… αράχνη είναι όχι μόνο δυσάρεστες στην όψη, αλλά και επώδυνες. Συχνά οι κιρσοί προκαλούν μέτριο έως έντονο πόνο, κάψιμο και αίσθημα βάρους των κάτω άκρων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ μπορεί να συνοδεύονται από επιπλοκές, όπως θρόμβωση ή έλκη του δέρματος. Ωστόσο πλέον υπάρχει λύση που προσφέρει δραστική αντιμετώπιση και άριστα αποτελέσματα με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς. Αυτή εφαρμόζεται με το εξελιγμένο και σύγχρονο laser ως ελάχιστα επεμβατική μέθοδο θεραπείας, προσφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα. «Η καινοτόμος θεραπεία με το ακόμα πιο σύγχρονο και τελευταίας γενιάς διοδικό laser 1940 nm εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό με μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με ακρίβεια, ενώ η εφαρμογή του απαιτεί ακριβή σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο της πάσχουσας φλέβας πριν από την επέμβαση. Συνήθως μια τέτοια μέθοδος διαρκεί 30 έως 40 λεπτά, εκτός εάν η επέμβαση περιλαμβάνει και φλεβεκτομές – επιπλέον 40 λεπτά» εξηγεί ο δρ Γιώργος Βουρλιωτάκης.
Τα πλεονεκτήματα του laser
Τα πρακτικά πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου laser είναι πολλά. Ανάμεσά τους η πιο εστιασμένη απόδοση της ενέργειας εντός της φλέβας και η πλήρης εξάλειψη του μετεγχειρητικού πόνου. Επιπλέον, εκμηδενίζεται το ποσοστό εγκαυμάτων και αποχρωματισμών, ώστε η χρήση του να είναι ασφαλής σε επιφανειακές φλέβες και κλάδους. «Η μέθοδος αυτή είναι σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά. Δεν υπάρχουν ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα, με τον ασθενή να επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα. Στις κανονικές του δραστηριότητες μπορεί να επανέλθει μέσα σε 2 ή 3 ημέρες, δίχως εξαντλητική άσκηση, ενώ επιβάλλεται η καθημερινή βάδιση με σκοπό να επιταχυνθεί ολική αποθεραπεία». Τέλος, μια πολύ σημαντική συμβουλή από τον ειδικό: «Το ποσοστό υποτροπής είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από την προδιάθεση ή από το κατά πόσο θα αμελήσει κάποιος τα μέτρα πρόληψης ακόμα και μετά από επιτυχή θεραπεία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι κιρσοί πρέπει να θεραπεύονται έστω και προληπτικά, με σκοπό την αποφυγή θρόμβωσης».