Όλα Όσα Πρέπει Να Ξέρεις Για Τη Θεραπεία Κιρσών
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην αγγειοχειρουργική οδηγούν στην άμεση βελτίωση και ίαση του δυσάρεστου και αντιαισθητικού αυτού προβλήματος των κιρσών γρήγορα και ανώδυνα.
Τι είναι οι κιρσοί;
Oι Διατεταμένες, οφιοειδείς φλέβες, που φαίνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος των κάτω άκρων, αποτελούν μία πολύ συχνή πάθηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κιρσοί προκαλούν μέτριο έως έντονο πόνο, κάψιμο και αίσθημα βάρους των κάτω άκρων, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ μπορεί να συνοδεύονται και από επιπλοκές όπως θρόμβωση ή έλκη του δέρματος. Ωστόσο, σύμφωνα με τον αγγειοχειρουργό Δρ Γεώργιο Βουρλιωτάκη, για δραστική αντιμετώπιση, άριστα αποτελέσματα με άμεση κινητοποίηση του ασθενούς, εφαρμόζονται πλέον σύγχρονες, ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι θεραπείας, προσφέροντας μεγάλα πλεονεκτήματα.
Καινοτόμες θεραπείες των κιρσών
Ο ίδιος εξηγεί: «Οι καινοτόμες θεραπείες (Laser – RFA – σκληρυντικός αφρός – ενδοφλέβια κόλλα) εφαρμόζονται με τοπική αναισθησία σε συνδυασμό και με μέθη, υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση με ακρίβεια, ενώ η εφαρμογή τους απαιτεί ακριβή σχεδιασμό και χαρτογράφηση με υπέρηχο της πάσχουσας φλέβας πριν από την επέμβαση. Συνήθως, μια τέτοια μέθοδος διαρκεί 30 έως 40 λεπτά, εκτός εάν η επέμβαση περιλαμβάνει και φλεβεκτομές – επιπλέον 40 λεπτά». Το πιο σημαντικό πλεονέκτημα, έχει να κάνει με τα άριστα και οριστικά αποτελέσματα, αλλά και με την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς.
Πλεονεκτήματα θεραπείας κιρσών
«Οι μέθοδοι αυτές είναι σχεδόν αναίμακτες και ανώδυνες τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία. Δεν υπάρχουν ράμματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι άμεσα, με τον ασθενή να επιστρέφει σπίτι του την ίδια μέρα. Στις κανονικές του δραστηριότητες μπορεί να επανέλθει μέσα σε δύο ή τρεις μέρες, δίχως εξαντλητική άσκηση, ενώ επιβάλλεται η καθημερινή βάδιση με σκοπό να επιταχυνθεί ολική αποθεραπεία».
Θεραπεία Υποτροπή και Πρόληψη
Ο αγγειοχειρουργός δίνει μια πολύ σημαντική συμβουλή για εκείνους που πιστεύουν ότι δεν έχει νόημα η θεραπεία των φλεβικών παθήσεων. «Δεν είναι καθόλου έτσι», τονίζει ο Δρ Βουρλιωτάκης και εξηγεί: «Το ποσοστό υποτροπής είναι πολύ μικρό και εξαρτάται από την προδιάθεση ή από το κατά πόσο θ’ αμελήσει κάποιος τα μέτρα πρόληψης ακόμη και μετά από επιτυχή θεραπεία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι οι κιρσοί πρέπει να θεραπεύονται έστω και προληπτικά, με σκοπό την αποφυγή θρόμβωσης, με τις σύγχρονες μεθόδους να αποτελούν την ιδανική επιλογή».